5 sfaturi pentru senilele excavatorului tau DOOSAN

| Nov 12, 2018 | #excavatoare
intretinerea senilelor excavatoarelor doosan

Trenul de rulare al excavatoarelor pe senile de mari dimensiuni este compus din numeroase componente in miscare. Acestea trebuie verificate periodic pentru a asigura o functionare optima. Consecintele pot fi costisitoare dar in acelasi timp evitate folosind urmatorii pasi simpli.

1 - Pastrati senilele curate

La sfarsitul fiecarei zi de lucru, operatorul excavatorului ar trebui sa acorde putin timp curatarii senilelor. Printre componentele senilelor se poate depune noroi, pamant sau pietre, care pot duce la deterioarea acestora. Pe langa riscul deteriorarii, exista si riscul ca noroiul (etc) sa ingreuneze senilele ducand la un consum sporit de combustibil.

Cu ajutorul unui compresor de apa se pot curata cel mai usor depozitele de pamant si noroi dintre senile. Daca acestea nu sunt curatate in mod regulat, componentele pot suferi o uzura prematura, in special in climatele reci.

2 - Inspectia periodica

Este esentiala o inspectie periodica regulata, pentru a detecta uzura inegala sau excesiva, dar si componente avariate. Urmatoarele componente necesita o inspectie regulata:

  • motorul hidraulic
  • angrenajul principal
  • rolele si intinzatoarele
  • protectiile de bolovani
  • suruburile, lanturile si zalele senilelor
  • tensiunea senilelor

De asemenea, in timpul inspectiei de rutina, operatorii trebuie sa fie atenti daca exista piese nu par a fi la locul potrivit. Acesta ar putea fi un indicator ca senilele sunt slabe sau ca poate exista un pin rupt. In acelasi timp, operatorii trebuie sa fie atenti si la scurgeri de ulei ce pot indica garnituri deteriorate.

3 - Bune practici

Anumite santiere de lucru pot crea uzura aditionala asupra componentelor unui excavator, drept urmare este esential ca operatorii sa urmeze procedurile de operare specificate in manualul producatorului. Iata cateva recomandari de operare:

  • luati viraje mai largi. Virajele scurte, sau pe loc, pot duce la uzura excesiva sau chiar sarirea sinelor de pe role.
  • micsorati timpul pe pante excesive. Operarea constanta pe o panta poate accelera uzura excavatorului. Cu toate acestea, multe aplicatii necesita lucrul doar pe o panta, drept urmare, in momentul marsului asigurati-va ca motorul hidraulic al excavatorului functioneaza in directia corecta, evitand astfel uzura excesiva a senilelor.
  • alegeti corect dimensiunea senilelor. Alegerea corecta a senilelor in functie de dimensiunea excavatorului si de mediul de operare, este esentiala pentru o uzura normala. De exemplu, senilele inguste sunt recomandate pentru mediile unde solul este stancos, iar senilele late pentru medii unde se lucreaza pe pamant moale.
  • alegeti corect numarul de pinteni ai senilei. In mod normal, cu cat senilele au mai multi pinteni, cu atat ofera un contact sporit cu solul, se reduc vibratiile si senilele rezista mai mult in mediile dure, stancoase.

4 - Tensionarea corecta a senilelor

O tensionare incorecta a senilelor poate cauza o uzura accelerata a acestora. Ca regula generala, atunci cand excavatorul functioneaza in medii cu sol moale, senilele trebuie sa fie usor detensionate (loose).

5 - Operati excavatorul urmarind procedurile din manualul de operare

Pentru a minimiza uzura si degradarea senilelor si componentelor acestora, operatorii excavatoarelor trebuie sa urmareasca procedurile din Manualul de Operare. Fiecare actvitate este descrisa in Manual in detaliu, iar urmarirea acestuia poate avea consecinte pozitive asupra productivitatii excavatorului dumneavoastra.